17 Temmuz 2018 Salı günü satışa arz edilmek üzere borsamıza gelen 33 adet üründen 20 adedinin analizi yapılmıştır.
4. Tarım Zirvesi Borsamızda Yapıldı. 26.04.2018

Aydın, Kars ve Antalya’dan sonra ‘Tarım Zirvelerinin’ dördüncüsü yoğun bir katılımla Edirne’de gerçekleştirildi. Hürriyet ve DenizBank işbirliğiyle gerçekleştirilen zirvede bölgedeki tarımın sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın da yer aldığı ‘Tarım Zirvesi Edirne’ye Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Direktörü Zeynep Tandoğan, DenizBank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak ve Hürriyet Reklam Grup Koordinatörü Gürcan Korkmaz katıldı. Zirve’de bir panel de düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü Hürriyet yazarı Noyan Doğan üstlenirken, paneldeki konuşmacılar arasında Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Hürriyet yazarı Vahap Munyar, DenizBank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk ve Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz yer aldı.

Ton başına 75 liraya kadar avantajı var Lisanslı depoculuk konusunun tarım için çok ciddi öneme sahip olduğunu dile getiren Yönetim Kurulu Başkanımız Özay Öztürk, “Tarımda ticaretin çok hızlı bir şekilde lisanslı depolara yönlendirilmesi gerekiyor. Edirne Ticaret Borsası’nın da ortakları arasında olduğu 40 bin ton kapasiteli lisanslı bir depo mevcut. Çok büyük avantajları var. Türkiye ölçeğinde lisanslı depolara bakıldığında fabrika ve sanayici yoğunluğu olduğu görülür. Ancak bizim ürünlerin toplamının yüzde 98’i üreticilere ait. Lisanslı deponun üreticilere çok ciddi avantajları var. Harman dönemlerinde çok yoğun bir şekilde ürünlerin piyasaya hızlı sürülmesiyle fiyatlar düşebiliyor. Bunun önüne geçebilmesi ve pazar zenginliği yaratılması açısından içinde lisanslı depoculuğu barındıran ürün ihtisas borsaları kuruluyor. Tüm Türkiye’deki lisanslı depolar ürün ihtisas borsasına bağlanacak. Buradaki üretici elektronik ürün senedini satacağım demesinin ardından Türkiye’nin her yerinden görülecek. TMO, muhafazadan çekiliyor. TMO, ‘ben buğday fiyatlarında regülasyon görevimi yapacağım ancak bunları depolamayacağım’ diyor. Bunu yapacak olan lisanslı depolardır. Buradaki ürünleri alacak. TMO alım kısmında olacak. 20 ton buğday lisanslı depoya konduğu anda 1200-1450 TL arasında bir avantajı oluyor. Çünkü kira desteği sağlanıyor. Harç muafiyeti sunuluyor. Ton başına 75 TL’ye kadar avantaj sağlanıyor” ifadelerini kullandı.

Yayın Tarihi: 30 Nisan 2018 Pazartesi, 14:10